Оле Бардал, норвежки имигрант, имигрира в Съединените щати през 1922 г. и се заселва в Балард, общност от скандинавски имигранти, разположени в Северозападна Сиатъл. След закупуването на малка химическа компания, той разработва уникална формула за добавки към масло, изобретява един революционен смазочен принцип, базиран на явлението поляризация.

През следващите 20 години бизнесът непрекъснато нараства и въз основа на репутацията си за качество, компанията се разширява бързо в страната и в международен мащаб, докато стане водещ производител и доставчик на адитиви в САЩ.

Същият позволява да се запази слой против триене, износване и извънреден натиск върху всички движещи се метални части на каквато и да е механична система. Продуктът е дотолкова изумителен, че американската армия го пази като военна тайна до края на Втората Световна война. През 1954 година, продуктите BARDAHL се появяват във Франция, където занапред ще се използват в промишления, автомобилния, земеделския сектор и за ремонтни работи. Повече от 50 години технологичен напредък

Днес, постиженията представляват най-важният коз на развиващите се индустриални компании. От 50 години, лабораториите Bardahl анализират и изобретяват решения, отговарящи на все по-строгите технологични и екологични изисквания. Това непрестанно изследване минава през лабораторни тестове, двигателни проби, препоръки на автомобилни конструктори, и т.н.

Широкият асортимент от смазочни материали на производителя ще задоволи всяко търсене. Те са подходящи, както за обикновените автолюбители, така и за професионалните такива и автоконцерните. Продуктите са подходящи дори и за леки и тежки машини, като тук качеството е едно и компанията не дели стоките си на професионални и любителски. Въздействието върху двигателя може да е различно, но качеството е едно.

Компанията за разлика от своите конкуренти в сектора, произвежда продуктите си със собствени производствени мощности и ресурси, а това позволява висококачествена поддръжка във всеки етап от производството. Молекулите на маслата Бардал играят ролята на микро-възглавнички, създавайки т.н. буферна зона между триещите се детайли, удължавайки по този начин КПД на двигателя и неговата дълготрайност.

Много от автолюбителите не вярват в чудотворните добавки, но много от тях твърдят, че след употребата на маслата Bardahl, колата започва да работи значително по-тихо, а при задържане на педала на газта по-продължително, шумът е значително по-тих от обикновено. Също така, много собственици на автомобили разказват, че след употребата на стоките на Бардал с повишено натоварване, двигателят повишава тягата си и не губи от скоростта си при шофиране в тежък терен, а икономичността се повишава.