Въздушните спортни филтри K&N са създадени с цел да доставят висок въздушен поток, и същевременно по-добра защита от мръсотия.

K&N проектира въздушните си филтри така, че да има минимално ограничаване, което позволява по-висок въздушен поток в двигателя, който поток води до по-добра работа на двигателя, измерена чрез конски сили и реакцията на педала на газта (въртящ момент).

K&N филтрите предоставят по-добра филтрация на замърсители, които могат да навредят на Вашия двигател, като същевременно увеличават въздушния поток. Въздушният поток и защитата от замърсители са от решаващо значение за работата на двигателя. Поради тази причина потребителят винаги трябва да оценява даден въздушен филтър на базата на количеството на въздушния поток, както и на ефикасността при филтриране на замърсителите. Начинът на изработване на въздушните филтри на K&N е станал много популярен и много компании се опитват да го имитират. Макар и да се казва, че имитацията е най-висока форма на ласкателство, тестовете на K&N показват, че въпреки да изглеждат като сходни продукти имитациите не осигуряват нужната защита за двигателя. Когато повече въздух влиза в двигателя, това повишава ефективността на горивния процес, и създава по-голяма мощност и въртящ момент. Конските сили са мярка за максималната мощност на двигателя, докато въртящият момент измерва колко бързо може да се ускори.

K&N филтрите са създадени, за да се повиши ефективността на двигателя в конски сили, както и реакцията на педала на газта, чрез намаляване на ограничението на въздушния поток. Поддържането на оптимален, неограничен въздушен поток се превръща в проблем, когато той трябва да премине през филтрираща среда. Нивото на въздушно съпротивление варира в зависимост от размера, повърхността и физическите характеристики на филтриращата среда. От време на време на пазара се предлагат „нови“ въздушни филтри с по-високи нива на филтриране на замърсителите. В повечето случаи тези по-високи нива всъщност представляват увеличаване на капацитета на задържане на мръсотия, което означава, че филтър може да побере повече мръсотия, преди да се нуждае от подмяна. Не забравяйте, че K&N не се подменят, за разлика от филтрите за еднократна употреба. Множеството слоеве от памучни влакна осигуряват нива на задържане. Тази характеристика позволява на K&N филтъра да задържи значително повече мръсотия на квадратен инч, отколкото обикновения хартиен филтър. Използвайки тези научни принципи, K&N са в състояние да проектират въздушен филтър, който е много пластичен, като същевременно е изключително ефективен при отстраняване на замърсяванията от въздуха.

Тестове доказват че филтрите K&N достигат ефикасност при филтрация от 96 до 99 %. Фактът че тези въздушни филтри достигат ефективност от 99% и същевременно поддържат висок въздушен поток е доказателство за качеството и възможностите им.

K & N срещу Филтри за еднократна употреба – Спрете да изхвърляте вашия въздушен филтър!Един филтър K&N може да надживее колата ви. Ако карате колата си средно по 150,000 хиляди километра, и ако сменяте филтъра си на всеки 15,000 километра, ще ви се наложи да изхвърлите 10 филтъра. Почиствате и сте готови за повторна употреба. Всички филтри K&N могат да се почистват и да се използват отново. Могат лесно да се почистят и омаслят, колкото пъти желаете, с помощта на комплекта за почистване на K&N. Тестовете на K&N показват, че един въздушен филтър може да бъде почистен и омаслен повече от 100 пъти и пак да работи според стандарта за работа на чисто нов такъв. Препоръчително е да проверявате вашият филтър на всеки 50,000 километра, но в повечето случаи и в зависимост от условията при които шофирате, филтърът няма да има нужда от почистване докато не достигне 80,000 километра при постоянно ползване. Има случай при които наши клиенти са изкарвали 150,000 километра без почистване, но чистенето след 80,000 километра е най-полезно, тъй като така не рискувате по-малко въздух да достига до вашият двигател.

Работен живот на филтъра.- Филтрите K&N се чистят и се ползват многократно. С помощта на K&N Recharger kit те биват лесно почистени и омаслени, като извършените тестове показват, че те могат да се почистят и омаслят повече от 100 пъти.